Foto van links naar rechts: Maarten Van Zaelen, Jonathan Delmeire, Margot Bollaert en Maarten Van Sande
Een schat aan kampervaring, frisse inzichten en professionele expertise: dat brengen de vier nieuwe leden van het bestuursorgaan van Roeland vzw mee. “Onze ambitie is vooral om de kloof tussen de raad en de kampen te verkleinen,” vertellen ze enthousiast.
Margot Bollaert, Maarten Van Sande, Jonathan Delmeire en Maarten Van Zaelen zijn de nieuwe gezichten in het bestuursorgaan van Roeland vzw. Ze kennen de organisatie door en door: als deelnemer, vrijwilliger, medewerker en/of lid van de Algemene Vergadering. Alle vier hebben ze het afgelopen jaar actief bijgedragen aan de beleidsnota voor de komende jaren. Die ervaring bleek de trigger om nu ook zitting te nemen in de raad.
Een beleidsnota is een strategisch document waarin de vzw haar missie, visie en doelstellingen voor de komende jaren vastlegt. Het biedt een leidraad voor de werking van de organisatie en helpt om concrete acties te plannen en te evalueren. Bij Roeland was het opstellen van de beleidsnota een breed gedragen proces, met input van zowel medewerkers als vrijwilligers.
De raad van bestuur is het beslissingsorgaan van een vzw. Ze bewaakt de strategische koers, neemt belangrijke beslissingen en ziet erop toe dat de organisatie goed beheerd wordt. Bij Roeland speelt de raad ook een verbindende rol tussen vrijwilligers, medewerkers en het bredere netwerk van de vzw.
Beleidsnota als opstap
“Ik vond het ontzettend leuk om mee te denken in de werkgroep rond de beleidsnota,” vertelt Margot. “Dat gaf me zin om ook mee te werken aan de opvolging en uitwerking van de actiepunten. Nieuwe gezichten brengen frisse perspectieven, en ik kijk er enorm naar uit om die samen aan te pakken.”
“We hebben met een groep van tien mensen een jaar lang aan de beleidsnota gewerkt,” vult Maarten Van Sande aan. “Daarbij zagen we dat jeugdorganisaties met heel wat uitdagingen kampen zoals het aantrekken van nieuwe vrijwilligers en deelnemers, de steeds complexere maatschappij, een grotere focus op mentaal welzijn, verschillende vakantieperiodes in Vlaanderen en Wallonië ... Met onze gecombineerde ervaring hopen we betere antwoorden te vinden en willen we een brug slaan tussen vrijwilligers, deelnemers en het bestuur.”
Professionele expertise als troef
Naast hun jarenlange ervaring als moni op de Roelandkampen, brengen de vier nieuwe leden ook waardevolle professionele expertise mee. Hun kennis op het gebied van didactiek, marketing, organisatie en projectmanagement versterkt hun bijdrage aan de raad.
“Roeland heeft van mij een betere leerkracht gemaakt,” getuigt Jonathan. “De lat ligt ontzettend hoog op de taalkampen, terwijl de deelnemers spelenderwijs leren. Die combinatie is de grootste troef van Roeland. Met mijn didactische achtergrond wil ik ervoor zorgen dat toekomstige vrijwilligers die kwaliteit blijven bewaken.”
“Vanuit mijn job ben ik bijvoorbeeld bezig met klantgerichte transformaties,” zegt Maarten Van Zaelen. “Dat betekent dat je bij alles wat je doet steeds de eindklant in gedachten houdt. Bij veel organisaties werken afdelingen op hun eigen eiland. Het is een uitdaging om verbindingen te maken en een samenhangend verhaal te brengen. Die mindset hoop ik ook binnen Roeland verder te laten groeien.”
Blik op de toekomst
Roeland heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd rond taalverwerving bij anderstalige nieuwkomers," vertelt Margot. "De positieve feedback en groeiende interesse uit andere regio’s moedigen de vzw aan om te verkennen hoe ze hun aanbod verder kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met kant-en-klare vormingspakketten. Dit zou andere gemeenten kunnen inspireren om lokale taalstimulerende projecten op te zetten. Het is een spannend vooruitzicht om te zien hoe dit zich verder kan ontwikkelen.
“We hopen dat we met onze ervaring als moni én onze professionele achtergrond een verschil kunnen maken voor toekomstige generaties vrijwilligers en deelnemers. Maar bovenal delen we een groot hart voor Roeland,” besluit Maarten Van Sande.