“Je investeert nu in het kind voor later”

“Ik vind het belangrijk dat mijn zoon meerdere talen kent”, zegt Kristien De Geest, mama van Matteo (10 jaar). “Op een Roeland-kamp overwint hij zijn angst om een vreemde taal te spreken en leert hij linken leggen tussen verschillende talen.”

Matteo heeft al vier korte externaatkampen Frans, één kort externaatkamp Engels en één internaatkamp Frans gevolgd. En dat bevalt hem goed, zegt hij: “Ik vind het heel leuk om nieuwe vrienden te ontmoeten, de liedjes en spelletjes zijn heel leuk en ik vind het fijn dat ik al wat Frans kon nog voor ik dat op school kreeg.”

Leert Matteo veel bij op de taalkampen?

Mama Kristien: “Ja. Ik merk dat niet meteen na de kampen, maar meer wanneer de school start. Dan zegt hij regelmatig Ik heb dat al geleerd op kamp, hij legt gemakkelijk linken en je ziet het ook aan zijn resultaten. Die zijn heel goed.”

Hoe merk je dat hij de kampen tof vindt?

“Op de vooravond van het Frans kamp in Flône kwamen we Matteo ophalen omdat we doorreden naar Italië voor onze familievakantie. Het heeft langer geduurd dan verwacht om hem mee te krijgen. Het was zijn eerste internaatkamp en afscheid nemen van een hechte groep viel hem zwaar. Daarnaast miste hij ook zijn eerste discoavond. Hem komen ophalen voor het einde van het kamp? Dat zal ik dit jaar niet meer voor elkaar krijgen.” 

“Ook tijdens een kampje in de herfstvakantie kwam ik hem op de laatste dag wat vroeger ophalen omdat hij in de late namiddag nog een baskettraining had. Hij is een fervente basketter. Hij ging daarmee akkoord tot ik hem kwam halen. Ik wil niet mee huilde hij in de auto. Dan besef je als ouder heel goed dat hij het kamp echt wel leuk vond.”

Wat is volgens jou de sterkte van Roeland?

“De monitoren. Ze zijn steengoed, heel toegankelijk en ze werken steeds een gevarieerd programma uit. Ik vind het top dat er een paar serieuze lesmomenten zijn die ze daarna met spelletjes, workshops en liedjes in de praktijk omzetten.”

“Zelf heb ik het geluk gehad om tien Roeland-kampen mee te maken en ik heb me altijd megagoed geamuseerd. Ik heb met een drietal mensen die ik toen heb ontmoet, nog altijd contact. En tijdens mijn studies kwam ik nog anderen tegen die ik kende van bij Roeland. Dat is de max.”

“Volgend jaar gaat Matteo mee op een kamp waar er uitsluitend Frans wordt gesproken. Dan zal hij echt enorm veel bijleren. Een taal leer je pas wanneer je er constant in ondergedompeld wordt. Dat is de grootste sterkte van Roeland.” 

“Ik begrijp wel dat voor sommige ouders de prijs een drempel is. Zeker als je twee of drie kinderen hebt. Maar het is het meer dan waard, vind ik. Je kinderen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in ervaren handen. Je investeert nu in het kind voor later.”